Contents
Neden Saçımı Kaybediyorum?
Tüm insanların günlük hayatlarında belirli bir miktar saçı dökülür. Bu saç dökülmesinin günlük 100 tele kadar çıktığı söylenmekte. Sonra yerine yeni saç telleri çıkar. Ancak birçok insan bu normalinin üstünde saç teli kaybediyor. Peki, bu saç dökülmelerinin nedenleri ne olabilir?
Saçlarınız aniden dökülmeye başlayabilir ve bu saç tellerinizin inceldiği anlamına gelir. İşte saç dökülmesinin nedenleri:
– Günlük hayatınızda gerek iş yerinde gerekse sosyal hayatta sizi etkileyen olaylar sonucunda yaptığınız stres düzeyi.
– Eğer diyet yapıyorsanız bazı yan etkileri olabilir. Örneğin çok az demir almanız veya gereğinden fazla A vitamini tüketmeniz saçınızın incelerek dökülmesine yol açar.
– Saçınızda veya kafa derinizde hastalık derecesinde enfeksiyon ile karşı karşıya olabilirsiniz.
– Aşırı sıkı saç örgüsü yaptırmanız.
– Aşırı radyasyona maruz kalmanız veya kemoterapi tedavisi görmeniz.
– Tiroid hastalıkları veya anemi rahatsızlığı gibi durumlarda hastanın saçı dökülür.
Bu hususlara dikkat etmeniz sonucunda aşırı dökülen saçlarınız azalır ve yeni saçlarınız daha çabuk çıkar.
Her gün daha fazla dökülen saçlarınızdan rahatsızsanız bunu önlemenin doğal yolları da mevcuttur. Evinizde alabileceğiniz bazı önlemler sayesinde bu sorunla savaşabilirsiniz. İşte saç dökülmesini önlemenin yoları:
– Günlük egzersiz yapma veya mevcut egzersiz programınızda düzenlemeler yapmak.
– Uyku probleminiz varsa bir çözüm bulmalısınız. Günlük uyku ihtiyacınızı gidermeniz gerekiyor.
– Her gün en az kendinize yarım saat zaman ayırın. Sizi mutlu edecek şeylerle uğraşın.
Ekilen Saçların Kalıcı Ömrü Var mı?
Ekilen saç ömrü var mıdır sorusunun cevabı genellikle ömür boyu kalıcıdır olarak bilinir. Bu bilgi çoğunlukla doğrudur. Ancak bu bilginin doğru olarak kalabilmesi için bir takım hususların yerine getirilmesi gerekir. Saç ekim işlemi alanında uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilir ve uygun saç bakımları yapılırsa işlem ömür boyu kalıcı olur.
İnsan başının arka bölgesindeki saç kökleri dökülmeye karşı oldukça dirençlidir. Dolayısı ile ense arkasından alınan saç köklerini, yeni ekim yapılan deri bölgesi kolay bir şekilde kabul eder. Bu işlem sonucunda saçların doğal olarak uzayacak ve ekim yapılan bölgenin diğer bölgelerden farkı kalmayacak.
Saç Ekimi İçin Başkasının Saçını Kullanabilir miyim?
Saçları seyrek olan kişiler saç ekimi için başkasının saçı kullanılır mı sorusunu sıkça sormaktadır. Günümüzde saç ekimi işlemi ömür boyu süren kaliteli sonuçlara imza atmaktadır. Bununla beraber saç ekimi işlemi isteyen kişilerin en büyük dezavantajı kafasında bulunan greft sayısının sınırlı olmasıdır. Bu sorunda doğal olarak başkasının saçını donör olarak kullanılabilir mi sorusunu ortaya çıkartıyor.
Bu soru ile ilgili geçmişte yapılan çalışmalar bulunsa da günümüzde böyle bir işlem mümkün değildir. Bu işin uzmanlarına göre saç ekimi bir organ naklidir. Bu yüzden saç ancak kendisinden alındığında vücudu kabul eder. Başkasından alınan saç örneğini sizin vücudunuzun dokusu reddedecektir.
Saç Ekiminin Başarı Oranı Nedir?
Saç ekimi yaptırmak isteyen kişiler öncelikle konuyu araştırmalı ve istediği tedavi konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Saç ekimi işlemi için farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerin içerisinde başarı oranı en yüksek olarak kabul edilen yöntem FUE adı verilen yöntemdir. Ayrıca bu yöntem uygulansa dahi saç ekiminin oranını belirleyen, işlem sonrasında alınması gereken bir takım önlemler bulunmaktadır. Sizin bir hasta olarak yapmanız gereken en önemli şey, alanında uzman ve tecrübeli doktorları tercih etmenizdir. Onlar sizi en iyi şekilde yönlendirecektir.
Doktor tarafından gerekli kontroller sağlanıp uygun bir aday olduğunuza karar verildiği takdirde FUE yöntemi ile yapılan bir saç ekiminin başarı oranı en az %95 olarak açıklanmıştır. Doktorunuzun deneyim ve tecrübesine göre değişkenlik gösteren bu başarı oranı, deneyimli doktorların elinde %95 ile %100 arasında değişkenlik göstermektedir.
Saç Ekimi Ameliyatının Sık Görülen Yan Etkileri Nelerdir?
Saç ekimi operasyonu öncesinde hastanın doktor tarafından titizlikle muayene olması gerekir. Hastanın saç ekimi işlemine uygun olup olmadığından ve işlem hakkında yeterli bilgiye sahip olduğundan emin olunması gerekir. Saç ekimi işlemi gerekli önlemler alındığında yani uygun ortam ve koşullar sağlandığında riski bulunmayan bir işlemdir.
Saç ekimi sonrasında kısa süren, geçici yan etkiler görülmektedir. Bu kısa süreli ve sağlığa zararı bulunmayan yan etkiler; hıçkırık, kaşıntı, hassasiyet ve kızarıklıktır. Bir başka yan etki ise ekim yapılan bölgede görülen kanamadır. Bu kanama genellikle minimal kanamadır. Bunun önüne geçmek için saç ekimi öncesinde alkol, e vitamini ve kan sulandırıcı gibi maddeler almamanız gerekir.
Saç ekimi sonrasında görülen bir diğer yan etki ise bölgede ödem oluşmasıdır. Hastaların sadece %10 gibi küçük bir kısmında görülen bu yan etkide hastanın ağrısı olmamaktadır. Ayrıca üç veya 4 gün gibi kısa bir sürede hasta iyileşmektedir.
Yan etkilerin en sıkıntılı olanı ise saç ekilen bölgenin enfeksiyon kapmasıdır. Saç ekimi işlemi steril bir ortamda gerçekleştiği için bu yan etkinin görülme olasılığı oldukça düşüktür. Ancak yeterince steril olmayan ortamlarda yapılan operasyonlarda görülme ihtimali vardır. Bu nedenle operasyon yapılacak kurumu özenle seçmelisiniz.