Saç ekimi, herhangi bir risk veya komplikasyon içermediği için basit bir tıbbi işlemdir. Fakat aynı zamanda doktorun bilgi ve tecrübesine de bağlıdır.
Saç ekimi işlemi güçlü saç köklerinin donör bölgeden ekim yapılacak alanlara nakledilmesidir. Bu işlem, saç derisinde kabarcıklara, kızarıklığa, sivilcelere ve hastadan hastaya değişen diğer bazı yan etkilere neden olabilir.
Bu sivilceler, saç ekiminden sonra geçici olarak ortaya çıkan en önemli yan etkilerdir. Bunlar hastanın vücut yapısına bağlı olarak değişir.
Contents
Saç Ekiminden Sonra Sivilceler Nasıl Oluşur?
Saç ekiminden sonra, kafa derisinin yüzey hücreleri, implante edilen yeni saç köklerine adapte olana kadar bir yenilenme aşamasına girer. Bağışıklık sisteminin yeni saç köklerine karşı direnci bir yenilenme sürecini başlatır.
Bu aşamadaki saç kökleri, geçici olarak kafa derisi hücrelerine etkili bir şekilde bağlanana kadar aktif değildir. Ayrıca, birçok durumda hücre yenilenmeleri çok aşırı bir şekilde meydana gelir. Bu durum bazı durumlarda sivilce oluşumu ve yayılmasına yol açar.
Saç Ekimi Sonrası Sivilce Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Saç ekimi sonrasında oluşan sivilcelerin nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1. Yeni saç kökleri nedeniyle bağışıklık sisteminin tepkisi
2. Ameliyat yerinin doktorun talimatlarına uygun olarak temizlenmemesi ve kafa derisini enfeksiyona karşı savunmasız hale gelmesi
3. Toz, ısı ve nem gibi zararlı hava faktörlerine maruz kalma
4. Ekilen saçların deri altından çıkmaya başlaması sonucu oluşan sivilce görünümü
5. Geçici bir kusurun, saç köklerinin etrafını kapatması nedeniyle yağ bezelerinin salgılarında sürekli bir artışa neden olması.
Saç Ekiminden Sonra Sivilceler Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Ameliyattan sonraki ilk haftalarda hastanın kafasında siğiller çıkması beklenir. Bu durum işlemden sonra 3 ay devam edebilir veya bazı durumlarda hiç ortaya çıkmayabilir. Ancak bu sivilceler endişe verici değildir ve tedavi edilebilir.
Saç Ekiminden Sonra Çıkan Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir?
Saç ekimi sonrasında özellikle ilk 3 ay doğru bakım yöntemleri uygulanmalıdır. Böylece sivilceler kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Bu tedavi yöntemleri arasında uygun şampuanı kullanmak, doktor tarafından reçete edilen ilaç ve antibiyotikler kullanılmak, yağlı ürünlerden uzak durmak, saç derisini yıkamak, temizlemek, toz ve diğer zararlı faktörlerden kurtulmak için hafifçe ovalamak yer alır.