Saç Dökülmesinin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

  • Anasayfa
  • Saç Dökülmesinin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Saç dökülmesi yaşayan kişiler aynanın karşısına geçtikleri zaman kendilerini mutsuz hissetmektedirler. İnsanların en önem verdiği konulardan bir tanesi dış görünümleri yani fiziksel görünümleridir. Bu toplum içinde de böyle kabul görmektedir. Bu sebeple saç dökülmesi problemini yaşayan kişiler ileri dönemlerde kellik oluştuğu zaman ya da saçlarında ciddi bir seyrekleşme söz konusu olduğu zaman kendilerini aynanın karşısında gördüklerinde olduğundan daha yaşlı hissederler. Bunun sonucunda da kişilerde özgüven problemi ortaya çıkar.

20’li yaşların başında başlayan saç dökülmeleri sonucu özgüven kaybını hastalarımızda daha çok görmekteyiz. Özgüven kaybı sonucu kişiler toplumdan uzak kalmaya, toplum içinde daha az rol almaya başlar. Genç yaşta saç dökülmesi yaşayan hastalarımız içine kapanık olmaya ve sosyal ortamlarda bulunmamaya daha çok eğilim göstermektedirler.

Contents

Saç Dökülmesi Sonucu Yaşanan Olumsuz Sonuçları Ortadan Kaldırmak Mümkün müdür?

Evet, mümkündür. Saç ekimi işlemi, saç dökülmesi yaşayan kişiler tarafından saç dökülmesinin ileri aşamalarında tercih edilen bir operasyondur. Saç ekiminden sonra hastalarımızda alınan başarılı sonuçlarla birlikte, zaman içerisinde iyileşme dönemi de tamamlandıktan sonra bu kişiler aynanın karşısına geçtiklerinde kendilerini oldukları yaşta görürler. Mutlu olmaya, kendilerini iyi hissetmeye ve özgüvenlerini tekrar geri kazanmaya başlarlar.

Saç ekimi etkisiyle özgüvenini tekrardan elde etmeye başlayan ve karşısındaki insanlara daha iyi davranan bu kişiler aynı zamanda toplumda daha etkin roller almaya başlarlar.

Dolayısıyla başarılı bir işlem sonrası iyi bir saça kavuşan kişi, kendisini daha iyi hissederek hem fiziki hem de psikolojik olarak çok iyi etkiler görmektedir.

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Erkeklerde en yaygın görülen saç dökülmesi androgenetik alopesi bir diğer söyleyişle erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılır. Erkek tipi saç dökülmesi başlangıcında ön saç çizgisi belirsizleşmeye, kafa bölgesinin tepe kısmında ise azalmalar görülmeye başlar. Saçlar zamanla dökülerek kafa derisi görülene dek dökülür. Bu saç dökülmesi tipi genel olarak 20’li yaşlarda başlar ve yaş aldıkça daha belirgin hale gelir.

Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri arasında stres, sağlıksız beslenme, saç bakımına özen göstermeme, hormonal değişiklikler, saç derisi hastalıkları veya kullanılan ilaçların yan etkisi yer alabilir.

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Kadınlarda Saç Dökülmesi

Kadınlarda saç dökülmesi erkeklerden farklı bir şekilde meydana gelir. Saç dökülmesi genellikle saçın üst kısmındaki bölgede seyrektir ve kellikle sonuçlanmaz.

Kadınlarda da androgenetik alopesi, androjen hormonunun normalden fazla bir şekilde görülmesi sonucu meydana gelebilir. Erkeklerde yaşandığı gibi kadınlarda da saç androgenetik alopesi sıklığı yaş aldıkça daha belirgin hale gelir.

Kadınlarda saç dökülmesi nedenlerine ekstra olarak menopoz, gebelik, doğum kontrol haplarını ekleyebiliriz. Genetik yatkınlıklar da kadınlarda saç dökülmesine neden olabilir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesini Önlemenin Yolları Nelerdir?

  • Sağlıklı Beslenme

Saçların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve dökülmemesi için protein, demir, çinko, B vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi faydalı olan besinleri içeren bir beslenme düzenine sahip olmak gerekir. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli beslenmek de önemlidir.

  • Stresi Azaltma

Stres, saç dökülmesine sebep olan ana nedenlerden biridir. Vücutta oluşan birçok hastalığa ve aynı zamanda saç dökülmesine sebebiyet veren stresi azaltmak adına yoga, meditasyon, egzersiz, spor veya masaj gibi aktiviteler yapılabilir.

  • Saç Bakımı

Saçı düzenli yıkamak, nemlendirmek ve bakım yapmak saç dökülmesini önlemek adına önemlidir. Fakat saçları her gün yıkamamak gerekir. Yıkarken fazla sıcak suyla yıkamamaya özen gösterilmelidir.

Yıkama esnasında 2 kereden fazla şampuan veya sabun kullanılmamalı ve saç derisine masaj yapılarak köpürtme işlemi yapılmalıdır.

Saça ısı uygulamak, fön çekmek, boyamak ve perma yaptırmak gibi işlemler saç dökülmesine sebep verdiğinden uzak durulmalıdır.

  • Kötü Alışkanlıkları Bırakma

Sigara ve alkol kullanımı saç dökülmesine neden olan faktörlerden biridir. Bu yüzden bu iki kötü alışkanlığı sonlandırmak saç sağlığınız için çok önemlidir.

  • Uyku Düzeni

Düzensiz uyku saatleri saç dökülmesine neden olduğu için gündelik yaşamınızda uyku düzeninize özen göstermeniz gereklidir.

Saç dökülmesini önleyemeyip ileri seviyede yaşayan kişiler bu konuda ümitsizliğe ve karamsarlığa düşmemelidir. Erkek ve kadın saç dökülmesi sonucu oluşan seyreklik veya kellik saç ekim işlemiyle çözülebilir. Fakat herkes bu işlem için uygun olmayabilir.

Saç ekimi işlemi için uygun bir hasta olup olmadığınızı bize ulaşarak öğrenebilirsiniz.

 

 

Saç Dökülmesinin Psikolojik Etkileri Nelerdir?
FİYAT SOR
Hemen Arayın: +90 533 051 42 11
X