Trombositten zengin plazma anlamına gelen PRP, vücuda enjekte edildiğinde iyileşmeyi desteklediği varsayılan bir maddedir. Plazma, pıhtılaşmaya yardımcı olan ve proteinler içeren kanın bir bileşenidir.
Saç Dökülmesi İçin PRP Yöntemi Nasıl Kullanılır?
Saç dökülmesinin hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen şekline androjenik alopesi adı verilir. Bu durum, saç kökleri üzerinde genetik olarak belirlenmiş androjenik etkiler nedeniyle oluşur.
Androjenik alopesi olan kadınlarda saç dökülmesi daha yaygındır. Ayrıca, kadınlarda tam saç dökülmesi nadiren yaşanır. Erkeklerde ise saç dökülmeleri 30’lu yaşlarda yoğun bir şekilde yaşanır.
Saç büyümesini hızlandırmak ve saç dökülmesini önlemek için kafa derisine PRP enjekte etme yöntemi uygulanır. PRP yöntemi, erkek tipi kellik şeklinde de adlandırılan androjenik alopesi tedavisinde de kullanılır. Bu işlem sonrasında kök hücreler ve trombositlerin büyüme faktörleri saçın yeniden çıkmasını sağlar.
PRP Enjeksiyonlarının Faydaları Nelerdir?
Saç köklerine uygulanan PRP yöntemi saçların orijinal boyutuna gelmesine sağlayabilir ve saç dökülmesini azaltabilir. Bu nedenle PRP tedavisi, daha çok kadınlarda ve saçlarının inceldiğini yeni fark etmeye başlayan genç erkeklerde işe yarar.
Saç kökleri, bazı durumlarda bağışıklık sisteminden olumsuz etkilenir ve saçlarda dökülmeler meydana gelir. PRP tedavisi bu durum için de başarılı bir şekilde uygulanabilir. Diğer yandan, PRP yöntemi kemoterapi veya radyoterapiye bağlı saç dökülmeleri için yeterince etkili değildir.
PRP Sonrasında İyileşme Ne Zaman Gerçekleşir?
PRP tedavisinin ilk seansından sonraki 2-3 hafta içerisinde saç dökülmesi azalır. 1 ay sonra tedavinin ikinci seansı uygulanır. PRP tedavisi gören kişilerde 3-6 ay içerisinde saç büyümesinde ve kalınlığında fark edilir derecede bir artış gözlemlenir. 6 ay sonra prosedürün başarılı olup olmadığı kontrol edilir. Bu süreçte, genelde kişiyi memnun edecek sonuçlar elde edilir.
PRP Tedavisi Herkes İçin Uygun mudur?
PRP tedavisi çoğu sağlıklı birey için uygundur. PRP yönteminin uygun olmadığı bazı kişiler ise şunlardır:
- Kanındaki trombosit sayısı yetersiz olan kişiler
- Kronik karaciğer hastalığı bulunan kişiler
- Kanser hastaları
- Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler
- Çok fazla sigara içenler ve çok alkol kullananlar
- Anti-inflamatuar ilaç kullananlar
Bu kişilerin dışında uzman doktorun uygun gördüğü kişiler için PRP tedavisi oldukça faydalı bir tedavi yöntemidir.