Kaş dökülmesi, yüz ifadesini belirtmekte önemli bir rol oynayan kaşların görüntüsünü bozmasına neden olacağından bu sorunu yaşayan kişiler tarafından bu durum hoş karşılanmaz. Kişilerin özgüvenini düşürebilir, sosyal etkileşimlerini zorlaştırabilir.
Böyle bir durumla karşılaşmamak adına nelerin sebep olabileceğini bilmeniz ve yaşayan biriyseniz de nasıl tedavi edilebileceği hakkında bilgi sahibi olmanız için bu yazıyı hazırladık.
Contents
Kaş Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Kaşlarda dökülme olmasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenleri maddeleyecek olursak:
-
Yanlış tekniklerle, kaşı kopararak ya da sert bir şekilde kaş alımı
-
Stres
Kaygılı ve stresli dönemler geçiren kişilerde saç ve kaş dökülmesi görülmektedir. Stres, birçok hastalığa sebebiyet verdiği gibi kıl foliküllerinin sağlıklı çalışmasına da engel olup, dökülmeye yol açabilmektedir. Bu durum genellikle geçici olsa da uzun süreli bir dökülme durumunda uzman bir doktordan yardım alınmalıdır.
-
Yaşlanma
İnsanlar yaş aldıkça saç telleri ve kaşları incelir, bu nedenle dökülmeye başlar.
-
Beslenme eksiklikleri
Vücut fonksiyonları düzensiz ve sağlıksız beslenmeden dolayı etkileneceğinden kaşlarınızın dökülmesine neden olabilir. Özellikle protein, demir, çinko ve vitamin alımı kaş ve saç sağlığında önemli bir yere sahiptir. Beslenme konusunda eksiklikler kaşların zayıf ve kırılgan hale gelmesine yol açar.
-
Hormonal Sebepler
Hamilelik ve doğum sonrası görülebilen hormonal değişimler, menapoz, tiroid problemleri, polikistik over sendromu gibi hormonal sebeplerden dolayı kaş kaybı yaşayabilirsiniz.
-
Kaşları kopartmak, sürekli ovuşturmak
-
Çevresel faktörler
Yanlış kozmetik ürünleri kullanmak, kullanırken temiz ve steril olmasına dikkat etmemek, kullandıktan sonra yeterince temizlememek zaman içinde kaş kaybına yol açabilmektedir.
-
Cilt hastalıkları
Sedef hastalığı, egzama, saçkıran (alopesi areata) gibi cilt hastalıklarına sahip kişilerde de kaşlarda dökülmeler gözlemlenmektedir.
-
Kemoterapi
Kanser hastalarının almış olduğu kemoterapi ilaçları saç tellerinde olduğu gibi kaş kıl foliküllerinde de dökülmeye sebep olabilmektedir.
Kaş Dökülmesinin Tedavisi ve Önleme Yöntemleri
Kaş dökülmesine yukarıda belirttiğimiz gibi birçok etken sebep olsa da dökülmenin altında yatan nedenin çok iyi tespit edilip ortadan kaldırılması gerekir.
Kaş dökülmesini önlemek adına doğal yollara başvurulabilir. Hint yağı, badem yağı, aloe vera gibi bazı yağlar kaş uzatmayı, var olan kaşlarını gürleştirmeyi deneyen kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Doğru beslenme şekli kaş dökülmesini önlemek adına faydalı olmaktadır. Bazı durumlarda sadece vitamin eksikliği kaş kaybına neden olmaktadır bu yüzden A vitamini, çinko, demir, C vitamini gibi maddeler yönünden zengin bir şekilde beslenmek kaşlarda dökülmeyi en aza indirmek için tavsiye edilir.
Kaşlara doğru bir şekilde bakım yapmak, sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlar. Fazla kaş almak, kaşların dökülmesine sebep olur. Kaşlar alınırken doğru yöntemle ve özenli bir şekilde almak gerekir.
Doğal içerikli kaş serumları kullanmak dökülmenin yavaşlamasına ya da durmasına yardımcı olabilmektedir.
Dökülmenin önüne geçilemediği, kaş kaybının yaşandığı durumlarda hastalar sahip oldukları görüntüden memnun değilse kaş ekimi tedavisine başvurabilir.
Kaş Dökülmesi: Hangi Yaş Gruplarında Daha Sık Görülür?
Yaş faktörü saç dökülmesinde olduğu gibi kaş dökülmesini de etkilemektedir. “Yaşlandıkça kaşlar dökülür mü?” sorusu kişilerin aklına gelmektedir. Kaşlar, yaş ilerledikçe daha ince ve seyrek hale gelebilir. Kaş kökleri zamanla uzamayı durdurabilir, uzayan kaşlar rengini kaybetmeye, beyaz ya da gri çıkmaya başlayabilir.
Kaş dökülmesi her yaş grubunda görülse de özellikle 50’li yaşlardan sonra daha sık görülmektedir.
Saçkıran Kaş Dökülmesine Neden Olur Mu?
Genellikle saçlı deride meydana gelse de nadiren kaş ve sakal bölgesinde de görülmektedir. Saçkıran kaşları etkiler ve kaş kaybına neden olur. Kayıp yaşanan bölgeler küçük yuvarlak veya oval şekile sahiplerdir.
Saçkıran otoimmün bir hastalıktır. Bu da kişinin düzgün çalışmayan bağışıklık sisteminin yine kişinin kendi hücrelerine zarar vermesine yol açmaktadır. Saçkıranın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat, genetik faktörler, stres, moral bozukluğu, enfeksiyonlar buna neden olabilmektedir. Genelde gençlerde herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkmaktadır.
Saçkıran Sonucu Dökülen Kaşlar Ekilir Mi?
Saçkıran sonucu kaş kaybı yaşamışsanız ekim işlemi için öncelikli olarak saçkıran tedavisini olmanız gereklidir. Saçkıran tedavisi sonrasında dökülen saçlar, kaşlar ve sakallar tekrar büyüyebilir. Bu yüzden tedavi sonrası kaş ekimi yaptırmak için en az 2 sene beklenmelidir. Saçkıran hastalığının son bulduğundan ve dökülme yaşanan bölgelerde tekrar kıl köklerinin çıkmadığından emin olunduktan sonra saç ekimi, kaş ekimi, sakal ekimi işlemleri yapılabilmektedir.
Daha detaylı bilgi almak ve sorularınızı yöneltmek için bize ulaşın.